Ook al is dit niet per se mijn manier van leven, het was voor mij een eye-opener dat dit dus gewoon allemaal mogelijk is

Michiel van Buuren

Oprichter, Life-Travels

Ik ben de 40 ruim gepasseerd en ik hoef je niet vertellen hoe snel de wereld, en ook de communicatie in de wereld verandert. Bijna dagelijks verbaas ik me nog hierover en er kan vast nog meer bij. Ja, ik ben nog van het tijdperk dat faxen nog heel gewoon was. En van het tijdperk dat je bij het online gaan die typerende krakende geluidjes uit je modem (geen idee wat dat eigenlijk was) hoorde komen en je daarna dus op het World Wide Web (waar is dat dan?) zat. In het Afrikaanse continent hebben ze voor het gemak de vaste telefoonlijn grotendeels overgeslagen en zijn ze direct naar mobieltjes overgestapt. Omdat het blijkbaar kan.

Ik heb me vrij lang een beetje afzijdig gehouden ten opzichte van het gebruik van social media. Lang heb ik het ook echt niet nodig gehad. Het is nu verschoven naar niet echt nodig, maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat het soms wel erg handig is. En dat ik er simpelweg niet meer omheen kan. Sterker nog, als je niet uitkijkt, loopt iemand dwars door je heen, omdat hij zich niet op straat bevindt maar in zijn mobiel. Ik ken natuurlijk de discussies over de voor en tegens van alle ontwikkelingen op dit gebied. Je hoort deze overal en het is natuurlijk soms gewoon eng hoe techniek de wereld beïnvloedt

 

Ik laat alle discussies even voor wat ze zijn en focus even op een levenswijze die inmiddels mogelijk is, vooral door alle technologische ontwikkelingen. We nemen dingen al snel over en gaan het zien als normaal, maar nog niet zo lang geleden, was het ondenkbaar dat thuis of op een andere plek werken mogelijk was. Een paar jaar geleden, toen ik mijn leven een hele andere wending heb gegeven, kwam ik onder meer in contact met de term Digitale nomaden. Uiteraard bestonden zij al wel even, maar als fossiel op het gebied van techniek, was het voor mij iets nieuws in elk geval.

Digitale Nomaden zijn mensen die in feite alleen maar een laptop en WIFI nodig hebben, en dan kunnen werken. Die in de piramide van Maslov WIFI zelfs tot de eerste levensbehoefte hebben gepromoveerd. Het maakt dus niet uit waar ze zich bevinden om zich in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Ze reizen de hele wereld over en strijken overal neer waar ze maar willen. Met hun soortgenoten. Vaak zonder vaste woonplaats. Het zijn in mijn ogen voorlopers op hoe de wereld snel aan het veranderen is met een heleboel nieuwe mogelijkheden. Ook al is dit niet per se mijn manier van leven, het was voor mij een eye-opener dat dit dus gewoon allemaal mogelijk is.

In eerste instantie dacht ik dat dit leven vooral weggelegd was voor de ICT’ers van weleer. De programmeurs, webshop-makers, online-dienstverleners, marketeers. Maar inmiddels ben ik erachter dat je bijvoorbeeld ook blogger, vertaler, online taaldocent, online yogaleraar of voedselconsulent kan worden. En dit nog maar het topje van de ijsberg.

Afgelopen week heb ik mijn certificaat voor online-coach binnen gekregen. En ik heb dit stukje geschreven terwijl ik ergens in een mooie tuin zit, bij vrienden thuis. Ik heb al vrij lang geen fax meer. Het lijkt erop dat ik me langzaam aanpas aan de nieuwe tijden. Omdat het kan.

Wat vind jij?

Benieuwd naar je reactie!