Wonen aan de Costa del Sol en Andalusie is een gevoel dat je niet altijd helemaal uit kunt leggen. De zon, de zee, het einde van Europa waar vandaan je soms het verre Afrika kan zien liggen. Het woeste en vaak nog heel traditionele binnenland, de prachtige steden en de rijke variatie aan cultuur maken het in het algemeen een feestje om hier te mogen wonen. En oh ja, feestjes genoeg in de omgeving.

Als men me vraagt waarom ik hier woon, is mijn simpele antwoord: ‘Kwaliteit van leven’.
Een paar woorden die vaak meteen bij je gesprekspartner binnen komen. Herkenbaar? En alhoewel er natuurlijk vele interpretaties van kwaliteit zijn, snappen mensen wel vaak waar ik het over heb. Een leven in de zon, met een heel ander ritme, met andere waarden en normen, in een geweldige mooie omgeving en de mensen die daarbij horen.

Zelf woon ik in Malaga en ik vind hier persoonlijk een goede mix tussen stad, natuur en cultuur. Ik kan het niet goed uitleggen, maar vanaf het moment dat het vliegtuig in Malaga is geland en ik het vliegveld binnen stap, voel ik me anders, meer relaxed en komt er een soort dekentje van ontspanning over me heen. En ik ben al best vaak aangekomen hier.
Men zegt zelfs dat het reizend publiek op het vliegveld langzamer loopt dan op de meeste andere internationale collega-vliegvelden. Geen idee hoe dat te meten is, maar let er maar eens op.

Iedere Kosta-lezer heeft zijn of haar eigen reden om in de regio te wonen en iedereen zoekt een plekje dat goed past. Ik ken inmiddels al aardig wat Nederlanders en een keur aan internationale vrienden en kennissen. Ongeacht waar mensen vandaan komen, we delen in elk geval al 1 ding. De beslissing om een vaak gejaagd leven in te wisselen voor een andere levensstijl. Kwaliteit-van-leven-stijl genaamd.

Men zegt dat alles went. En uiteraard, als je ergens al wat langer woont, ben je je minder bewust in wat voor een luxe we hier eigenlijk leven. En ook hier heeft iedereen uiteraard zijn dagelijkse beslommeringen en uitdagingen. Die heb je overal.

Maar zeg nou eerlijk, waar wen je liever aan?

Een gezond buitenleven samen met de zon en het magische licht dat deze streek zovelen van energie voorziet. En waar leven en laten leven veelal de levenshouding is. Waar tijd nog een relatief begrip is.

Of een onbewust, ramvol bestaan waarbij je het grootste deel van het jaar van binnen naar binnen gaat. En van vakantie tot vakantie leeft en daar tussenin bijna wordt geleefd door een razend drukke maatschappij om je heen.

Kies maar.