Het boek staat bomvol levenslessen en universele wijsheden die jij en ik vaak wel al weten, maar vaak ook weer vergeten

Ik heb afgelopen weken voor de 2e keer het boek De Alchemist van Paulo Coelho uitgelezen. Een wereldklassieker die je wellicht kent. De eerste keer maakte het boek al een grote indruk op me. Dit was in een tijd dat ik niet zo goed in mijn vel zat. Dit boek gaf me destijds de nodige richting en maakte op een heel mooie manier duidelijk dat je leven niet maakbaar is en je moet blijven volgen wat je gevoel je aangeeft. En dat als je iets echt wilt bereiken, het hele universum samenspant om je te helpen. Een spirituele gedachte waar veel waarheid in schuilt wat mij betreft.

Nu, zeker weer 10 jaar verder en een beetje tegen mijn principes in, had ik zin het boek nog een keer te lezen. En het is nog altijd even mooi. Het las deze keer ook heel anders omdat mijn leven er nu totaal anders uitziet dan destijds. Ik leef grotendeels in Andalusië, waar de herder en tevens hoofdpersoon uit de Alchemist ook vandaan komt en van daaruit in allerlei avonturen terecht komt die hem steeds weer een wijzer mens maken. Ik wil graag geloven dat dit bij mij ook het geval is. Avonturen genoeg hier en iedere dag een beetje wijzer.

In het boek symboliseert de reis van de herder hoe het leven kan lopen. De reizen van de herder door de binnenlanden van Andalusië en de passages in Tarifa vind ik in het bijzonder erg treffend. Ik heb een periode in de ‘campo’ mogen wonen en dit was een geweldige tijd. Tarifa is voor mij ook een speciale plek omdat hier mijn reis begon nadat ik besloot me echt in Spanje te willen vestigen.

Het is tijdens het lezen een feest der herkenning. Het boek staat bomvol levenslessen en universele wijsheden die jij en ik vaak wel al weten, maar vaak ook weer vergeten. De belangrijkste is misschien wel dat ‘de schat’ (lees: datgene waarvoor je op aarde bent gezet) waar veel mensen naar op zoek zijn, al in jezelf aanwezig is. Verder raad ik je vooral aan het boek zelf te lezen, omdat iedereen er zijn eigen boodschap uit kan halen, die voor hem op dit moment relevant is in zijn/haar leven.

De Alchemist is zoals gezegd een klassieker, inmiddels vertaald in 80 talen. Wat veel mensen niet weten is dat toen het boek uitkwam in Brazilië, nu ruim 25 jaar geleden, werd het de eerste week 1 keer gekocht en in het eerste half jaar nog 1 keer, door dezelfde persoon! Het leek duidelijk dat het boek geen succes ging hebben. Met een andere uitgever, die er net als Coelho in bleef geloven ging het beter. Duizenden boeken werden verkocht. Na een vertaling in het Engels werd het gelezen en verspreid door beroemdheden als Madonna, Will Smith en Bill Clinton. Het pareltje heeft 376 weken bovenaan de lijst met best verkochte boeken van de New York Times gestaan. Coelho heeft altijd geloofd in het boek. Hij schreef namelijk over zijn eigen leven en schrijven was zijn schat. Moraal van het verhaal, geef niet te snel op als je iets graag wilt. Geloof in je eigen kunnen en doe het!

Wat vind jij?

Benieuwd naar je reactie!