Als Richard Branson met meer dan 50 bedrijven de helft van zijn tijd aan leuke-dingen-doen kan besteden, dan moest dat met 1 bedrijf toch ook mogelijk zijn?
Meet Katrin Van de Water. 40 jaar. Een power woman uit Vlaanderen. Hoogbegaafd en hoogsensitief. Succesvol onderneemster en oprichtster van Passion for Work, haar bedrijf dat inmiddels al duizenden mensen aan hun droombaan of eigen onderneming heeft geholpen. Zo op het eerste gezicht zou je kunnen denken dat het Katrin is aan komen waaien. Echter haar soms schokkende levenservaringen hebben ervoor gezorgd dat Katrin heel bewust in het leven staat en zelf de wind maakt.
Toen ik voor het eerst van Katrin hoorde en las wat ze deed, had ik meteen interesse in haar verhaal. Om haar te leren kennen, misschien samen te werken, of wat er maar uit zou kunnen komen. Soms heb je dat gevoel. Een jaar geleden inmiddels hebben we een keer geskyped. Een leuke eerste ontmoeting. Katrin gaf duidelijk aan dat we elkaar ook een keer in het echt konden ontmoeten, maar dan wel later. Dit heeft even geduurd. Ik weet nu ook waarom.
Katrin komt uit een klein Vlaams dorp met niet meer dan 1000 inwoners en leefde daar tot haar 18e. Haar opvoeding was niet traditioneel op zijn zachtst gezegd. Vanaf haar 5e werd ze door haar ouders al in contact gebracht met macrobiotiek, yoga, biologisch eten en allerlei zaken rondom persoonlijke ontwikkeling. Haar ouders namen Katrin daarin mee. Niet zo vreemd dat ze weinig aansluiting vond met andere kinderen die met heel andere dingen bezig waren en ze was dus soms behoorlijk eenzaam. Ondanks dat het niet altijd makkelijk was is ze wel blij met het fundament dat ze toen heeft opgebouwd. Ze realiseert zich dat haar jeugd een hele grote invloed heeft gehad op wie ze nu is en wat ze nu doet.
Tijdens haar studie Economie in Antwerpen begon het leuk te worden en opende de wereld zich. Een deel van haar leven speelt zich nog steeds in Antwerpen af. Na haar studie is ze in het onderwijs gaan werken. En vervolgens bij Randstad. De tijd van haar leven naar eigen zeggen en ze was heel blij dat ze betaald werd om dit te mogen doen. Na 3 jaar was daar niets meer te leren. En besloot ze de Camino de Santiago te gaan lopen. Ze was toen 27 inmiddels. Op haar 25e had ze bij een meditatie een boodschap gekregen dat ze daar de liefde van haar leven zou tegenkomen. Zo gezegd zo gedaan en geloof het of niet, het kwam zo uit. Het bleek een Nederlander uit Maastricht.
Even later werd binnen 10 dagen haar leven volledig op zijn kop gezet. Ze verhuisde naar Maastricht om voor het eerst samen te wonen, ze veranderde van baan en werd manager van 30 intercedenten en de zelfmoord van haar moeder sloeg in als een bom. Katrin was een perfectionist en moest van zichzelf dus alle schoteltjes draaiende houden. Ze wilde tegelijkertijd de ideale partner, perfecte manager, zorgende dochter (voor haar vader die ver weg woonde) en zorgeloze kleindochter zijn. Rouwverwerking gaat niet goed samen met een baan die haar niet paste en waar meer omzet en meer inzet gevraagd werd. Haar hoofd werkte niet meer en de burn-out putte haar totaal uit. Uiteindelijk was voor haar gevoel het hoogst haalbare voor haar nu wellicht een baan achter de kassa bij Albert Heijn.
In die periode heeft Katrin heel veel hulp gezocht. Goede voeding, pilates, loopbaancoaching, een therapeut, meditatie, familie – opstellingen, neuraaltherapie en ga zo maar door. Beetje bij beetje wist ze weer op te krabbelen.
Tijdens het lezen van de website voor nabestaanden na zelfdoding, besefte ze iets bijzonders. Bij het horen van alle drama-verhalen besloot ze dat dit niet haar manier was en ze zelf een keuze had. En niet de dochter te willen blijven van de moeder die is overleden, maar het meest fantastische leven te gaan leiden dat mogelijk is.
De Personal Branding Academy in Nederland bracht haar op het idee om haar organisatie ‘Passion for Work’ op te zetten. Hiermee helpt ze 30’ers en 40’ers hun droombaan of droombedrijf te realiseren. Als ondernemer ben ik altijd benieuwd naar ervaringen van andere ondernemers. Op mijn vraag wat haar belangrijkste les na 10 jaar ondernemen was antwoordde Katrin dat altijd maar doorgroeien niet nodig is. De eerste successen en mijlpalen zijn geweldig en geven een kick. Maar als je groter wordt, kan succes een soort automatisme worden. En als je niet uitkijkt, word je de ergste baas denkbaar en slaaf in je eigen bedrijf.
Met al haar kwaliteiten is Katrin inmiddels een ervaren ondernemer en heeft ze op alle vlakken een heleboel goeie mensen om zich heen verzameld. Iets wat volgens haar een sleutel voor succes is. Hieraan gelieerd heeft ze in haar leven altijd rolmodellen gevonden die haar de weg wezen. Deze zijn voor haar heel erg belangrijk geweest.
Huub van Zwieten van ‘Talent First’ was een grote inspiratiebron voor haar bedrijfsformule, Richard Branson voor het leren hoe ondernemerschap in te zetten om een gewenste lifestyle te creëren. Als hij met meer dan 50 bedrijven de helft van zijn tijd aan leuke-dingen-doen kan besteden, dan moest dat met 1 bedrijf toch ook mogelijk zijn?
En mensen die in Spanje leefden, bleken geen multimiljonair te zijn, maar huurden daar gewoon een huis voor relatief weinig geld. Dus waarom wachten tot je 65, 40 of wat dan ook bent? Door te kijken naar mensen die haar inspireerden, leerde ze dus dat sommige dingen ‘gewoon’ mogelijk zijn, terwijl je in je hoofd nog allerlei redenen aan het bedenken bent waarom iets niet mogelijk is. Zo kon ze op haar 38e besluiten haar leven in België te gaan combineren met haar grote voorliefde: Spanje
Katrin besefte vorig jaar dat ze weer veel te hard ging binnen haar bedrijf. Snelle ontwikkeling, 17 nieuwe mensen opleiden, een nieuw bedrijfsmodel en een assistent die wegviel. Het was simpelweg te veel. Ze voelde dat ze eraan onderdoor zou gaan. Op dit moment stelde Katrin zichzelf de vraag: ‘Past het bij wie ik ben en hoe ik wil leven?’ Een vraag die iedereen zichzelf steeds weer zou moeten stellen.
Net op tijd heeft ze haar bedrijf binnen 2 maanden gedownsized van 17 naar 10 mensen. Dit was heel heftig omdat Katrin erg betrokken is met de mensen met wie ze werkt. Ze heeft met de hulp van een businesscoach haar businessmodel gewijzigd en heeft alles in systemen gegoten, waardoor ze zelf langzaam maar zeker misbaar werd.
Net op tijd? Katrin heeft bijna een jaar moeten herstellen van de heftige periode en gebeurtenissen die al deze verandering met zich meebracht. Misschien dus net te laat, maar weer een heleboel wijze lessen verder. Een van de belangrijkste dingen die ze leerde was dat zelfzorg cruciaal is.
Nu een paar jaar later heeft ze zich het leven gecreëerd dat ze voor zich zag. Ze is niet meer de slaaf in haar eigen bedrijf en lachend geeft ze aan dat ze nu lekker de tijd heeft hier met mij te zitten. Ze heeft haar aangeleerde prestatiedrang voor een groot stuk afgeleerd en kan nu veel beter loslaten. Nog altijd wil ze graag haar missie in de wereld zetten, maar niet meer ten koste van alles.
Katrin heeft op haar 12e een test gedaan, waaruit duidelijk moest worden wat haar ambities waren. Uit test kwam eigenlijk niets. De uitkomst was dat ze eigenlijk niet echt een ambitie had. Ze vond alles leuk, dus wilde ze niets was de conclusie. Voor zichzelf zag ze echter wel allerlei dingen voor zich: reiziger worden, leerkracht, kruidenvrouw, ontwikkelingszuster in Afrika, garagist, journalist… Als ze nu terugkijkt op haar leven is ze, afgezien van garagist, in staat gebleken met al deze kinderwensen iets te doen. Katrin heeft veel van de wereld gezien, ook als reisbegeleidster. Ze heeft in het onderwijs gewerkt en als trainer kan ze ook haar didactische kwaliteiten kwijt. Ze heeft veel affiniteit met spiritualiteit en natuurlijke geneeskunde. En met Passion for Work ondersteunt ze meerdere goede doelen.
Wat kunnen we hieruit leren? Katrin vatte het samen en gelooft dat natuurlijke interesse, dus vanuit je vroege jeugd, bijna altijd in een of andere vorm terugkomt. Soms besef je het niet eens, maar blijkt dat het pad dat we volgen vaak erg overeenkomt met datgene we al op heel jonge leeftijd aanvoelen.
Over kinderen gesproken, nu ze meer tijd en ruimte heeft, is ook de tijd gekomen een andere levenswens in vervulling te laten gaan: Het krijgen van een kind. Aangezien Katrin de vader van haar kinderen nog niet is tegengekomen, besluit ze om er alleen voor te gaan. Met een volle glimlach kijkt ze al vooruit. De opvoeding zal niet traditioneel zijn en zich afspelen binnen een nomadenbestaan. Katrin zal veel blijven reizen tussen Spanje, België, en elders. In elk geval heeft ze veel tijd om door te brengen met haar toekomstig kind. School en punten zeggen niet zoveel. Het stimuleren van het kinds intrinsieke nieuwsgierigheid staat voorop.
Aansluitend hierop, geeft Katrin aan dat ze niet heel veel waardevols heeft geleerd op de middelbare school en Universiteit. Heel veel andere dingen die ze in de loop van haar leven geleerd heeft, zijn veel belangrijker gebleken. Meteen steekt haar ondernemerschap weer de kop op. Katrin denkt eraan om in te toekomst te gaan werken aan innovatie in het onderwijssysteem. Ze wil graag alles wat ze in ondernemerschap heeft geleerd nu gaan inzetten voor nuttige doelen.
Al bouwend aan het meest fantastische leven mogelijk, heeft Katrin ook de dood in vele aspecten leren kennen. Naast het verlies van haar moeder en een tante die ook de hand aan zichzelf legde, is haar ex-partner uit Nederland is in haar armen overleden aan kanker. Ook al waren ze op dat moment niet meer samen, was dit ook een heel erg heftig moment in haar leven. Daarbij was ze door een fietsongeluk op haar 25ste ook zelf ook dichtbij de dood. Al deze gebeurtenissen hebben haar veel inzage gegeven in leven en dood. En ze voelt zich bevoorrecht te mogen leven. Ze is happy, klaar voor weer een nieuw leven.
Katrin Van de Water is oprichtster van Passion for Work. Ze begeleiden hoogopgeleide 30- en 40-ers die worstelen met hun loopbaan. Vaak willen ze iets anders, maar weten niet wat en/of hoe. Personal Branding kan daarbij helpen. Katrin schreef het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres in te vullen op http://www.passionforwork.be.
Wat vind jij?
Benieuwd naar je reactie!