Voor alle duidelijkheid zijn goede voornemens natuurlijk nooit fout. Anders hadden ze wel zo geheten.

Wat leuk dat je Life-Travels wilt volgen en bij deze het eerste officiële blog dat je ontvangt van me! We gaan meteen beginnen. Een verhaal over ‘goede voornemens’ omdat het einde van 2016 nadert. Bijna iedereen heeft in zijn leven wel eens een lijstje gemaakt met dingen die vanaf 1 januari van het betreffende jaar anders moesten. En bijna iedereen weet ook dat deze voornemens goed bedoeld zijn, maar vaak (80-90% volgens onderzoeken) niet standhouden. Zo herkenbaar….

Stoppen met roken, meer sporten, afvallen, meer tijd voor je familie en vrienden maken, ontstressen, minder drinken, iets nieuws leren, van baan veranderen, meer reizen, vrijwilligerswerk gaan doen. Dit zijn de toppers in het algemeen. Er zijn er oneindig veel meer en iedereen neemt zich dingen voor die op dat moment in hun leven de gewenste verandering kan brengen. Als ze gewenst zijn, waarom lukt het dan meestal niet?

Allereerst, omdat de lijst vaak te lang is. Het is in het algemeen al moeilijk genoeg om gedragsverandering tot stand te brengen, laat staan een waslijst aan dingen te moeten veranderen die je altijd op een bepaalde manier hebt gedaan in je leven. Of juist niet gedaan. Dus kies er 1 of 2 die haalbaar en realistisch zijn en begin daarmee. ‘Poco a poco’ zoals ze in Spanje zeggen wat zoveel betekent als ‘beetje bij beetje’ of hier beter ‘stapje voor stapje’.

Ten tweede gaat het vaak mis, met hoe je je iets voorneemt. Eén van de meest voorkomende, is meer naar de sportschool gaan of anderszins sporten. Het voornemen luidt in dit geval voor 2017 vaak: ‘meer sporten’. Punt. Probleem hierbij is dat het te algemeen is en er geen concrete acties aan zijn gehangen. Als je jezelf bijvoorbeeld ten doel stelt vanaf 2 januari op dinsdag- en donderdagavond om 19.00 uur te gaan en bij voorkeur samen met iemand (meer zelfdiscipline zou voor veel mensen ook een goed voornemen kunnen zijn namelijk), is het al een stuk haalbaarder. Dus hoe concreter hoe beter.

Derde uitdaging. Een jaar is lang. En volhouden ook. Het is de kunst iets in je leven in te bouwen, zodat het geen extra aandacht meer vergt, maar eigenlijk gewoon wordt voor je. Dus i.p.v. voornemens, gewoontes aanleren. Dit klinkt eenvoudig, maar dat is het natuurlijk niet. Echter uit onderzoek is gebleken dat als je een actie consequent 30 dagen volhoudt, het al onderdeel van je systeem is geworden en je dit vervolgens met relatief weinig moeite kunt voortzetten. In mijn geval staat zelfdiscipline ook op mijn lijstje, en het blijkt dat een maanddoel stellen, realistischer is dan een jaardoel. Bovendien kun je heel gemakkelijk, als je je iets voorneemt voor 2017, dit uitstellen tot bijvoorbeeld de tweede helft van het jaar. Wedden dat je het tegen die tijd of vergeten bent, of veel te druk bent met andere dingen?

Dus:
1. Dus kies een paar voornemens die haalbaar en realistisch zijn en begin daarmee. Vermijd te lange lijsten.
2. Hoe concreter hoe beter!
3. Stel maanddoelen ipv jaardoelen. En maak waar mogelijk van je voornemens gewoontes.

Bij Life-Travels draait het continu om beslissingen nemen die je leven kunnen veranderen. Want verandering is natuurlijk niet iets dat begint bij 1 januari 2017. Je verandert continu en de wereld om je heen ook. Bewust je gedachten, patronen en gedrag veranderen, is een continue uitdaging voor iedereen in zijn leven. Je kunt in feite iedere dag opnieuw beginnen en soms kan één beslissing het begin betekenen van een ander leven. Ik heb besloten om januari 2017 te kiezen als startpunt om levensreizen te gaan verslaan en te begeleiden. Binnenkort kun je veel meer van me verwachten, te beginnen met een e-book rondom voornemens en meer!

Voor alle duidelijkheid zijn goede voornemens natuurlijk nooit fout. Anders hadden ze wel zo geheten. Sterker nog, het is een van die momenten in het jaar dat mensen tijd voor zichzelf maken en daadwerkelijk een lijstje maken met dingen die ze anders willen of willen toevoegen. Ik ben heel benieuwd naar jouw voornemens en waar jouw behoefte aan verandering zit. Nu je Life-Travels volgt, ontvang je na lancering van de website in januari een e-book over goede voornemens.

Wat vind jij?

Benieuwd naar je reactie!